Seit-and steg med skind |Julemad|

Hvad skal du spise juleaften? Hvad med til Mortens aften? Jamen seit-and selvfølgelig! (så du lige, hvad jeg gjorde der?)

Vegansk and med sprødt skind – ja, det kan sagtens lade sig gøre og det er faktisk ikke svært! Du skal blot lave en seitansteg og pakke “soybean curd sheets” ovenpå og bage i ovnen. Okay, så du skal bruge et par specialprodukter.

Seitan: seitan er hvedegluten. Du kan desværre ikke lave en glutenfri seitansteg!
For at lave en seitansteg, skal du bruge hvedegluten mel. Det hedder også seitan fix eller seitan mel, afhængig af hvor du køber det.
Det er desværre ikke noget, du kan finde i særlig mange butikker i Danmark. Har indtil nu kun set det i Astrid og Aberne på Frederiksberg og Naturkost i Odense. Jeg bestiller bare flere kilo af gangen fra http://alles-vegetarisch.de og søger efter “seitan fix”. Her er det billigere og bare meget nemmere af finde. Seitan fix er noget jeg altid skal have i mit køkken nu. Hjemmelavet seitan er meget billigere og smager bedre, end det du køber i butikkerne.

Soybean curd sheets: jeg ved ikke helt, hvordan jeg skal oversætte det her til dansk, men det kommer fra kogt soyamælk, når det danner skind ovenpå mælken. Det er sådan nogle store orange-agtige ark, som gerne er i en gennemsigtig pose hos din asiatiske butik.Når du først åbner posen, så lugter de ikke særlig godt – bare rolig, du vil IKKE kunne smage det i resultatet!
Det kan godt være lidt skrøbeligt, så håndter det med forsigtighed.

dried-bean-curd-sheet-chinese-recipe

Ingredienser:

Til seitansteg:

1 mellemstort løg
4 udblødte shitake svampe
4 fed hvidløg
1 spsk tahin
1 tsk miso
1 grøntsagsbouillon
1/2 tsk nellike
1 tsk muskatnød
1/2 tsk allehånde
2 tsk all-round krydderi
1 spsk tørret persille
1 spsk tørret basilikum
1 spsk tørret salvie
2 spsk gærflager
1 spsk eddike
2 spsk soyamel eller kikærtemel
3 dl vand
3,5 dl seitanmel

Til skind:

1 ark “soybean curd sheet”
1 dl vand
1/2 dl olie
1 tsk salt
1 spsk soyasovs
1/2 tsk nellike
3 spsk gærflager
2 spsk all-round krydderi
1 tsk tørret timian
1 tsk tørret salvie
Peber
Et par laurbærblade

Metode:

Start med, at lave seitanstegen. Dette kan gøres et par dage i forvejen.

Find en stor gryde frem, som du kan dampe stegen i. Start med, at koge vandet.

Put alle ingredienserne til seitanen (undtaget melet!) i en blender og blend godt. Du kan med fordel bruge det vand, som shiitake svampene er blevet udblødt i, dog skal det indgå i de 3 dl vand.
Hæld det hele i en skål og kom kikærte/soya mel og seitanmelet i lidt efter lidt. Du burde få en blød dej ud af det. Brug ikke for meget seitanmel, da resultatet vil blive ALT for fast og tungt! Ælt dejen i et minuts tid.

Dejen skal pakkes i sølvpapir og dampes. Jeg prøvede, at lave “andelår” med min seitan. Man kan ikke rigtig se det, men prøv at se om du ikke kan få et godt resultat.

Damp seitan stegen i 1 time og 15 min.

Når du er klar med stegen og skal lave maden til julemiddagen, så tager det nu kun 30-45 min.

Tænd ovnen på 200 grader.

Lav først marinaden til dit ark “soybean curd”. I et fad kom varmt vand i og udblød arket i et par minutter. Når det er udblødt kan du komme det over i marinaden.

Tag din seitansteg frem og kom den i et ildfast fad. Dæk overfladen af stegen med det marinerede ark “soybean curd”. Da jeg først lavede denne steg, kom jeg det også under stegen. Det resulterede dog i bløde og en ikke særlig lækker bund, så kom det kun ovenpå stegen og på siderne. Læg det gerne i flere lag, jo flere lag jo bedre (og gerne mere end 3 lag!). Du kan nemt rive arket i mindre stykker, så du kan få et tykt lag skind på toppen.

Kom lidt ekstra marinade ovenpå skindet, så der kommer endnu mere smag. Kom ekstra salt ovenpå skindet og lig et par laurbærblade på toppen.

Sæt stegen i ovnen på 200 grader i 25 min.

Når de 25 min er gået, slå ovnen til grill-funktion og lad den få ydeligere 5 min.

Tag den ud af ovnen, nyd den og imponer dine gæster, for nu har du lavet en vegansk and med sprødt skind!

imag1240

Reklamer

8 meninger om “Seit-and steg med skind |Julemad|

  1. Man kan finde det i asiatiske butikker. Jeg har fundet det i Den kinesiske købmand på Nørreport (de har det også på deres hjemmeside, hvor man kan bestille det hjem), Dan viet i Odense og i en butik i Roskilde (fik desværre ikke set, hvor butikken var eller hvad den hed). Der er et billede længere oppe, som viser hvordan det ser ud i pakken 🙂

   Like

  1. Ja. Så ville jeg rulle dejen ud, komme en smule i midten og rulle den sammen. Derefter kan den pakkes ind i sølvpapiret og så dampes. Overveede, at lave en opskrift på det, men er bare ikke vild med æbler eller svesker i sådanne sammenhænge 🙂

   Like

  1. Du kan købe shitakesvampe der, men er ikke sikker på soyamelet og de har hvertfald ikke kikærtemel. Dog kan du gå i naturkost oppe i Asylgade. Der har jeg købt min soyamel (de skulle også have kikærte mel) og de har poser med 250g seitan mel 🙂

   Like

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s